Reportatge

Adel Mechaal ÈXITS I PERDÓ

Al juliol, el TAS va exonerar l’atleta català de les sospites de dopatge que requeien sobre ell

Dos noms han destacat per damunt de la resta en el panorama internacional de l’atletisme durant el 2017. Per sobre de qualsevol altre, sens dubte, el de l’home més ràpid del món, Usain Bolt, que, amb 31 anys, va dir adéu a la competició en el mundial de Londres, l’estiu passat. El jamaicà no va poder marxar com hauria volgut, i com havia anat repetint des del 2008, guanyant la final dels 100 metres: es va haver de conformar amb la medalla de bronze, darrere del polèmic Justin Gatlin i de Christian Coleman. Ben diferent del de Bolt ha estat el comiat de Mo Farah, l’atleta britànic més llorejat de la història, quatre vegades campió olímpic, també campió mundial i europeu en 5.000 i en 10.000, que va posar fi a la seva trajectòria sobre el tartan a Londres, amb el títol de 10.000 i el subcampionat en 5.000. Nascut a Mogadiscio (Somàlia) fa 34 anys, i nacionalitzat anglès, Mo Farah es dedicarà ara a córrer maratons.

Pel que fa als catalans, el protagonista principal ha estat el palamosí Adel Mechaal. Or en els 3.000 metres del campionat d’Europa indoor, a Belgrad; quart classificat en els 1.500 metres, al Mundial de Londres, i plata en el campionat d’Europa de cros, l’atleta nascut a Tetuan però format a Palamós ha brillat amb llum pròpia durant l’any 2017. A més dels èxits esportius, Mechaal s’ha tret del damunt l’ombra de la sospita que havia caigut sobre ell pocs dies abans que comencessin les proves d’atletisme dels Jocs de Rio del 2016, després que no pogués justificar la seva absència en tres controls antidopatge fora de competició en els dotze mesos previs -tres missed tests equivalen a un positiu, és a dir, a rebre una sanció de dos anys-. El cas és que no va poder pujar a l’avió per viatjar al Brasil fins que la IAAF va acceptar l’al·legació i va aixecar la sanció cautelar, i que la història es va repetir abans dels europeus de cros de Chia, quan, de nou, va ser perdonat en l’últim moment. Finalment, aquest mes de juliol el TAS (Tribunal d’Arbitratge Esportiu) l’exonerava de tota culpa, en un procès que va ser molt dur i amb un cost emocional i econòmic molt gran.

De Catalunya a Madrid

Després de passar una temporada autoentrenant-se i després d’haver donat el màxim amb el seu anterior entrenador, l’Adel va decidir anar a viure a Madrid i entrenar amb l’Antonio Serrano per a millorar el seu nivell i gaudir d’unes facilitats i instal.lacions d’elit. A Madrid, però, té poca vida més enllà dels entrenaments, així que sempre que pot torna a Palamós a gaudir del mar i la muntanya, el poble on no té cap dubte que hi viurà un cop deixi l’atletisme professional.

El futur esportiu d’Adel Mechaal

El cinquè lloc aconseguit recentment al Mundial indoor de Birmingham i el quart aconseguit al Mundial 2017 a l’aire lliure és tota una motivació afegida que té l’Adel per encarar els propers mesos amb optimisme i amb el clar objectiu de poder competir contra els africans i consolidar el seu nom entre els grans. La prova que més està preparant enguany és la dels 3.000 metres, que actualment és la seva millor prova, ja que ell mateix reconeix que li falta una mica de velocitat pel 1.500m. i volum per als 5.000m. Tot i que de cara a un futur proper confia en poder triunfar en el 5.000 metres, on creu que pot baixar dels 13 minuts. Més enllà del 2020 començarà a pensar en el marató, on li agradaria arribar preparat per als Jocs Olímpics de Los Ángeles de 2024. Però Adel no es conforma amb això, planifica una carrera a alt nivell fins al 2028. Et veurem a les pistes, doncs!

5è 3000m Mundial Indoor 2018

Campió Espanya 2018 1.500m i 3.000m

OR 3000m Europeu Indoor 2017

4t 1500m Mundial Londres 2017

PLATA Europeu Cross 2017

10 títols Campió d’Espanya