Reportatge

Millor que córrer una marató: ajudar algú a acabar-la

El projecte Fisiorunners del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC) va assistir en carrera els maratonians durant la Marató de Barcelona del passat 11 de març

Què pot haver-hi millor que córrer una marató? Ajudar algú a acabar-la. Ajudar algú a fer rodó el somni, després de tants mesos d’entrenaments, disciplina, patiment i esperances. I per això, un any més, el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC) ha col·laborat amb la Zurich Marató de Barcelona oferint, a través del projecte Fisiorunners, una bona colla de fisioterapeutes corredors que van assistir en carrera els maratonians que van necessitar-ho durant la mítica prova, que va tenir lloc a la capital catalana el passat 11 de març de 2018.

Els responsables del projecte Fisiorunners eren els fisioterapeutes col·legiats Christian Fernández, coordinador del Servei de Fisioteràpia de la Zurich Marató de Barcelona, i Marc Lari, membre de la Comissió de Fisioteràpia Neuromusculoesquelètica del CFC.

Segons Lari, l’objectiu era acompanyar els corredors en trams de 10km, oferint-los assistència, assessorament, suport i escalf, per transmetre a la societat que “els fisioterapeutes promovem l’exercici físic, però també els acompanyen i assessorem durant la pràctica del mateix, i que si ens necessiten, som al seu costat per ajudar-los”. I era, també, una oportunitat de promocionar la Fisioteràpia, més enllà de la imatge tradicional associada únicament al massatge postcompetició.

No calia ser un corredor expert, els fisiorunners no corrien per fer cap marca, només es tractava de tenir la condició física adequada per trotar i caminar entre una hora i una hora i mitja, aproximadament.

Amb les desenes de participants fisioterapeutes, el CFC va formar grups equilibrats per cobrir tota la prova. “El més important era tenir ganes de participar i gaudir de la festa de l’esport, en una iniciativa totalment pionera, cap marató del món havia inclòs abans aquest servei en cursa”, diu Lari.

Segons explica Fernández, “el més habitual, en aquest tipus de proves llargues, són les rampes, així com alguna hipoglucèmia i, esporàdicament, esquinços, o ferides causades per la suor, pel qual molts atletes solen demanar vaselina”.

El coordinador del Servei de Fisioteràpia de la Zurich Marató de Barcelona i membre del CFC, recalca també que “tots sabem que allargar l’activitat física més enllà d’un temps raonable (d’una hora) pot ser perjudicial per a la salut, però és evident que no podem frenar la passió que hi ha actualment per córrer. Per això, com a professionals sanitaris, també tenim la funció d’acompanyar, d’informar, d’assessorar i de treballar amb els esportistes amateurs perquè, almenys, ho facin en les millors condicions possibles”.

I per això hi va ser, una vegada més, el CFC, i segurament repetirà l’any vinent. I és que, com sempre recorden els membres del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, la Fisioteràpia no és només el massatge, també és prevenció i preparació i acompanyament. Els fisioterapeutes són professionals sanitaris amb una formació molt àmplia... i alguns fins i tot corren maratons!