Reportatge

L’Spar Citylift Girona és un dels projectes esportius d’elit més jove i dinàmic que ha donat Girona en els últims anys

Fundat el 2005, el primer equip de l’entitat ha complert la setena temporada a la Lliga Femenina, la màxima categoria del bàsquet femení a nivell estatal i una de les millors competicions del món després de la WNBA; versió femenina de la NBA i competició de la qual vénen moltes de les jugadores de la lliga. La temporada 2014/2015 l’Uni Girona es va proclamar campió de la Lliga Femenina Espanyola per primer cop i va participar l’any següent a l’Euroleague Women de FIBA, com a campiones estatals. La passada temporada va assolir el subcampionat d’Espanya.

Progressió del primer equip

2006-07 Sotscampiones Lliga Catalana Femenina 2
2007-08 Sotscampiones Lliga Catalana Femenina 2
2008-09 Campiones Lliga Femenina 2 i ascens a Lliga Femenina 1
2009-10 5a posició a Lliga Femenina 1 i sotscampiones Lliga Catalana
2010-11 5a posició a Lliga Femenina 1 i Campiones Lliga Catalana
2011-12 Campiones Lliga Catalana Femenina. 3ra posició a Lliga Femenina. Semifinalistes de Copa
2012-13 Campiones Lliga Catalana. Semifinalistes Copa. Subcampiones Supercopa. 3ra posició Lliga
2013-14 Campiones de la Lliga Catalana Femenina. 5a posició a Lliga Femenina
2014-15 Campiones Lliga Catalana, semifinalistes a Copa. Campiones de la Lliga Femenina Espanyola
2015-16 Campiones Supercopa. Semifinalistes Copa. Subcampiones Lliga. Euroleague Women
2016-17 Subcampiones Lliga Femenina i Copa. Participants a l’Eurocup Women

Més de 100 noies a la base

A banda del caràcter competitiu, l’Spar Citylift Girona també ha defensat sempre la formació personal en els valors de l’esport. S’ha col·laborat amb diferents clubs de la demarcació, s’ha participat al projecte de la Unió Uni juntament amb les escoles Maristes i Vedruna, i s’ha mantingut una relació directa amb el CESET. La temporada 2015-16 s’enceta un nou camí de treball conjunt amb el G.E.i.E.G. Tot plegat per a que cada cap de setmana més d’un centenar de jugadores practiquin l’esport de la cistella, des de les professionals fins el Mini.

El nou equip de l’Spar Citylift Girona

1 NÚRIA MARTÍNEZ La base mataronina, recent renovada per dues temporades més, s’ha convertit en un dels referents de l’UNI. Té un gran prestigi internacional amb equips de primer nivelli i torna a la lliga espanyola després de la seva etapa en el Ros Casares i el Perfumerías Avenida. Núria Martínez ha jugat a la lliga espanyola, americana, italiana, russa i turca. També ha participat en els Jocs Olímpics d’Atenes i Pequín.

4 MAGALÍ MENDY Jugadora francesa de 1.75 m. i 27 anys que pot jugar a qualsevol de les posicions exteriors. Es tracta d’una jugadora atlètica, bona anotadora i bona defensora. Va ser la jugadora millor valorada de la Lliga Femenina 2 francesa la temporada passada.

6 ROSÓ BUCH Escorta mataronina de 1.76 cm i 25 anys que aquesta temporada estrena capitania en la seva segona temporada a l’equip. Ha passat per Bembibre i Conquero fins arribar al club gironí on s’ha convertit en una de les referents exteriors.

7 ASTOU TRAORÉ La jugadora senegalesa (1,82m i 36 anys), coneguda a Girona com “La reina d’Àfrica”, ha tornat al club després de ser un dels grans referents de l’ascens a la Lliga Femenina en la lliga 2008-2009. Prové del Galatasaray turc, on va jugar la darrera meitat de la lliga després de militar a l’equip basc del IDK Gipuzkoa durant dos mesos, on va aconseguir una mitjana de 18,1 punts per partit, 5,3 rebots i 16,4 de valoració.

10 MARIA CONDE L’aler de 1.87 m. i 20 anys, membre de l’actual Selecció Espanyola, ha fet el seu debut en Lliga Femenina amb l’Spar Citylift Girona després del seu pas per la Universitat de Florida State. Es tracta d’una jugadora jove amb gran projecció de futur.

11 KRISTINA ALMINAITE Pívot lituana de 2.05 cm i 27 anys, és el sostre de la lliga. És la seva segona temporada a l’Spar Citylift Girona després d’un bon any, amb un promig de rebots destacat i força participació en l’equip.

14 NICOLE ROMEO La base australiana (1.68 m., 27 anys), amb passaport italià, va jugar la temporada passada al Campus Promete, on va promitjar 13,5 punts per partit i 12,3 de valoració. Jugadora amb gran talent anotador i bona visió de joc.

30 SHANTE EVANS Aler-pivot americana (1.86 m., 24 anys), amb passaport eslovè, que ha arribat a Girona procedent del Celje eslovè, on va acreditar 16,7 punts, 8,3 rebots i 23,5 de valoració en 23 minuts per partit de mitjana. És una jugadora completa amb bon joc tant de cara com d’esquena a la cistella i bon tir.

31 NADIA COLHADO La internacional brasilera (1.94 m., 28 anys) es va proclamar MVP de la Lliga 16/17 amb l’IDK Gipuzkoa, amb una mitjana de 21,84 punts de valoració, 16,5 punts i 9,3 rebots per partit. Colhado aporta caràcter, intimidació a la zona i consistència en el rebot. També ha jugat a la WNBA amb Indiana.

44 LAURA ROIG Base gironina de 1.64 cm i 28 anys. Arriba a l’Spar Citylift Girona procedent del filial, el Geieg Uni. Les seves grans actuacions a Copa Catalunya l’han portat a fer el salt a l’elit del bàsquet espanyol i europeu.