pirinexus-logo

Pirinexus

El projecte ENLLAÇ, xarxa transfronterera de vies verdes a Catalunya, associa entitats de Catalunya i dels Pirineus Orientals per desenvolupar de forma conjunta una xarxa cicloturística contínua entre ambdós costats de la frontera. Això suposa una col·laboració estreta per compartir mètodes tècnics de construcció de trams, connectar les xarxes existents a cada territori i ampliar la senyalització dels itineraris cicloturístics. La promoció conjunta i la comunicació i difusió del projecte permetran informar tant els agents locals com el públic en general d'una nova oferta transfronterera cicloturística entre França i Espanya.

El projecte ENLLAÇ s'insereix dins el POCTEFA (Programa operatiu de cooperació erritorial Espanya-França-Andorra), que es nodreix dels fons FEDER del període 007-2013 i amb el qual es finança un 65% del projecte. El programa operatiu està dividit en quatre eixos i el projecte ENLLAÇ s'engloba en l'eix 2, que té com a objectiu posar en valor els territoris i el patrimoni natural i cultural dins d'una lògica de sostenibilitat així com protegir i gestionar els recursos mediambientals.

La Bicicleta

La bicicleta és un producte cada vegada més present a totes les cases. En els darrers anys ha guanyat prestigi com a sistema de transport, bé sigui habitual, per a la mobilitat diària, o bé per al lleure. És un complement ideal per a la pràctica esportiva, per al manteniment de la salut, per al gaudi del cap de setmana o durant les vacances, per als desplaçaments curts habituals...

A Catalunya, nou de cada deu persones saben anar en bicicleta i tres de cada quatre en tenen una a casa; gairebé un 48% la fa servir amb alguna freqüència i un 7% del total assegura usar-la diàriament. A França, el 40% de la població utilitza la bici regularment, i un 5% ho fa diàriament.

 

És ràpida: És el millor vehicle per recórrer distàncies curtes
És barata: Hi ha ofertes de tots els preus, però sempre inferiors als dels vehicles motoritzats
No contamina: No emet gasos tòxics
Ocupa poc espai És chic: No cal usar vestimenta esportiva!
Dóna més autonomia: Aporta llibertat d’horaris i ritmes

El Cicloturisme

El cicloturisme és una activitat que permet combinar l’exercici físic a l’aire lliure, en entorns agradables, amb la descoberta del territori. El ritme que marca la bicicleta fa possible conèixer amb més detall els pobles i les ciutats que es visiten, la seva història, el patrimoni cultural, la gastronomia i els costums i les tradicions de la seva gent.

La xarxa Pirinexus dóna als ciclistes la possibilitat de circular per vies verdes (rutes exclusives per a vianants i ciclistes), una àmplia xarxa de cicloturisme (la major part formada per camins rurals allunyats de les grans vies de comunicació) i algunes carreteres de baixa intensitat de trànsit. Una anella circular entre Catalunya i França, perfectament senyalitzada, que combina traçats de muntanya, plana interior i litoral.

Cicloturisme és salut: Moure’s en bicicleta és una de les activitats més recomanables per mantenir i millorar la nostra salut. L’impacte econòmic de la bicicleta en la salut pública és també molt important. Un estudi de l’OMS dut a terme entre el 2005 i el 2008 demostra que un adult d’entre 20 i 60 anys que utilitzi la bici tres hores a la setmana per desplaçar-se té un risc de mortalitat una tercera part més baix que un adult que no faci servir aquest mitjà de transport.

Cicloturisme és esport: Les vies verdes de Girona estan considerades com a infraestructura esportiva per la Secretaria General de l’Esport. Així mateix, les xarxes pedalables són molt utilitzades per clubs ciclistes del territori. A les vies gironines i a les franceses s’hi combinen les bicicletes de passeig i urbanes, les BTT, les de carretera i també els models plegables. El cicloturisme esportiu no implica necessàriament una competició, sinó que s’ha convertit en una activitat que estimula la superació personal.

Cicloturisme és sostenibilitat: Els desplaçaments en bicicleta impulsen una mobilitat sostenible, compatible amb el creixement econòmic, i milloren la qualitat de vida de tots els ciutadans. El cicloturisme no contamina i promou el respecte pel paisatge i pel patrimoni cultural. Com es destaca en les conclusions del 1r Cycling Tourism Congress, aquesta modalitat de transport «és un element de primera magnitud per afavorir la disminució de l’impacte del CO2». 1 km de bici evita 0,17 kg de CO2

Etapes

mapa-pirinexus

ETAPA 1 · EL VOLÓ - MORELLÀS I LES ILLES · A la recerca dels camins històrics
ETAPA 2 · MORELLÀS I LES ILLES – COLL DE PANISSARS · Escalant els Pirineus cap al seu pas més històric
ETAPA 3 · COLL DE PANISSARS – LA JONQUERA · La memòria de l’exili
ETAPA 4 · LA JONQUERA – CAPMANY · L’Albera i els monuments megalítics
ETAPA 5 · CAPMANY – PERALADA (1) · Arribem a la plana; l’Empordà i el vi
ETAPA 6 · CAPMANY– PERALADA (2) · El vi, el cava i el vescomtat de Peralada
ETAPA 7 · PERALADA – CASTELLÓ D’EMPÚRIES · Castelló d’Empúries, la capital medieval de l’Empordà
ETAPA 8 · CASTELLÓ D’EMPÚRIES – SANT PERE PESCADOR · La plana ecològica, els aiguamolls i el cultiu de la poma
ETAPA 9 · L’ARMENTERA – SANT MARTÍ D’EMPÚRIES · Arribem a port; els vestigis grecs
ETAPA 10 · L’ESCALA – BELLCAIRE D’EMPORDA · La salaó de l’anxova que descansa sobre l’àrid calcari del Montgrí
ETAPA 11 · BELLCAIRE D’EMPORDÀ – TORROELLA DE MONTGRI · Tot envoltant el Montgrí fins a trobar el riu Ter
ETAPA 12 · TORROELLA DE MONTGRÍ – PALS · Pedalant entremig de turons medievals
ETAPA 13 · PALS – PALAFRUGELL · De l’Empordà a l’Empordanet amb les Gavarres de teló de fons
ETAPA 14 · PALAFRUGELL – PALAMÓS · Per la via verda fins a la platja més verge de la Costa Brava
ETAPA 15 · PALAMÓS – CALONGE I SANT ANTONI · Entre xarxes i arts de pesca: l’essència de la gamba
ETAPA 16 · PLATJA D’ARO – SANT FELIU DE GUÍXOLS · La Costa Brava als vostres peus
ETAPA 17 · SANT FELIU DE GUÍXOLS – CASTELL D’ARO · Les vies verdes de Girona

ETAPA 18 · SANTA CRISTINA D’ARO – LLAGOSTERA · Toquem les Gavarres, palpem el suro
ETAPA 19 · LLAGOSTERA – CASSÀ DE LA SELVA – LLAMBILLES · Una depressió emmosaiada
ETAPA 20 · QUART – GIRONA · Els terrissaires i la ciutat immortal
ETAPA 21 · SALT – BESCANÓ – BONMATÍ · El Ter: un riu que dóna vida
ETAPA 22 · ANGLÈS – AMER · El riu que s’amaga i les viles medievals
ETAPA 23 · LES PLANES D’HOSTOLES – SANT FELIU DE PALLEROLS · Un túnel de boscos, amb volcans amagats
ETAPA 24 · LA VALL D’EN BAS – LES PRESES – OLOT · La plana fèrtil, bressol dels remences
ETAPA 25 · OLOT – SANT JOAN DE LES ABADESSES · Escalant els Pirineus a través de les fagedes i els volcans
ETAPA 26 · SANT JOAN DE LES ABADESSES – SANT PAU DE SEGÚRIES · La vall pirinenca que acull planes fèrtils i guarda l’art romànic
ETAPA 27 · SANT PAU DE SEGÚRIES – CAMPRODON · La vall pirinenca de Camprodon
ETAPA 28 · CAMPRODON – MOLLÓ – COLL D’ARES · Els alts cims pirinencs. Camí de la divisòria d’aigües
ETAPA 29 · COLL D’ARES – PRATS DE MOLLÓ – LA PRESTA · A la recerca del refugi fortificat
ETAPA 30 · PRATS DE MOLLÓ – ARLES DE TEC (1) · El Tec o la vall emblemàtica del Rosselló
ETAPA 31 · PRATS DE MOLLÓ – ARLES DE TEC (2) · Per les estretes gorges arribem fins a l’abadia més antiga
ETAPA 32 · ARLES DE TEC – ELS BANYS D’ARLES · De l’ambient pirinenc a la Mediterrània
ETAPA 33 · ELS BANYS D’ARLES – CERET · Fent via cap a la capital del Vallespir
ETAPA 34 · CERET – SANT JOAN DE PLADECORTS – EL VOLÓ · Tanquem el cercle

Zones d'interès

La Costa Vermella. Inspiració d’artistes- Argelers - El Voló
En sortir de l’estació d’Argelès-sur-Mer aneu cap a la vostra dreta en el sentit de la circulació per l’Av. de la Gare i la Rue Marivaux fins a la Route de Colliure (D-114) (200m). Gireu a l’esquerra i seguiu la D-114 fins a trobar la indicació de St. André i le Boulou (800 m). Gireu a l’esquerra per aquesta carretera (D-618) i arribareu a la rotonda de sortida d’Argelès (800 m). En aquesta rotonda s’inicia la Via verda (asfaltada) Pays Pyrénées-Méditerranée al costat de la via del tren. Seguint aquesta via asfaltada arribarem a El Voló, inici de la ruta Pirinexus.

Dalí i el surrealisme. Perelada - Figueres
Passar tan a prop de Figueres i no fer una visita al Teatre-Museu Dalí seria imperdonable. Per això només ens caldrà desviar-nos poc més de 6 km de la ruta per la carretera C-252 que uneix Peralada amb Figueres passant per Vilabertran. És una carretera amb poc trànsit, però sense voral, i, per tant, cal que utilitzem l’armilla fluorescent. Per la tornada, no caldrà que arribem a Peralada. A 1,4 km passat Vilabertran, i just abans del pont sobre el riu Muga, hem de desviar-nos a la dreta fins a trobar el Camí Natural de la Muga, que discorre pel marge dret del riu.

Aiguamolls de l´Empordà i PNAE golf de Roses - Castelló d´Empúries - Empuriabrava - Roses
Des de Castelló podem continuar per la Via Verda del Camí Natural del riu Muga pel seu marge esquerre. Aquest és el primer tram que es va construir de la via verda, tot enllaçant el centre històric de Castelló d’Empúries amb la urbanització d’Empuriabrava. Per aquest itinerari podràs contemplar de ben a prop els marges fluvials i la llera de la Muga, gaudint i observant la vida al riu i els seus ecosistemes associats: les illes i els sorrals on s’hi aturen les aus, els boscos de ribera i la fauna que utilitza el curs fluvial com a corredor a través del qual desplaçar-se.

Les Medes: la riquesa del fons marí- Torroella de Montgrí - L´Estartit

Girona, una trama urbana mil·lenària- Girona
• La Catedral
• Església de Sant Feliu
• Passeig Arqueològic
• Banys Àrabs
• Monestir de Sant Pere de Galligants

Zona volcànica de la Garrotxa- Olot, ciutat de volcans
Capital de la Garrotxa. La seva història transcorre estretament lligada al seu medi físic, als moviments sísmics i a les condicions d’una terra volcànica que ha esta escenari de les guerres remences del segle XV i font d’inspiració per als artistes paisatgistes de l’Escola d’Olot. L’arquitectura modernista i els passejos arbrats són els elements de la ciutat que més captiven per la seva bellesa, tot i que també hi trobem altres estils arquitectònics en construccions com el Claustre del Carme (segle XVII) o l’església de Sant Esteve (segle XVIII).

L’art dels paisatges: l’Escola pictòrica
La combinació de les formes volcàniques i una climatologia humida i temperada ha propiciat l’existència d’una abundant i variada vegetació, especialment dels policromàtics boscos de caducifolis, que ha servit d’inspiració artística tant als pintors de l’anomenada Escola Paisatgística d’Olot com a poetes. Un dels indrets de la ciutat que ha estat font d’inspiració és la zona plàcida i tranquil·la d’aiguamoixos de la Moixina. Per visitar aquests indrets podeu seguir la ruta dels Secrets de les Vies Verdes L’Art dels paisatges que s’inicia a les Fonts de Sant Roc, just a la vostra arribada a Olot.

Ripoll, el bressol de Catalunya- Sant Joan de les Abadesses - Ripoll
La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament entre Ripoll i Toralles. Des d’aquest punt hi ha un tram de nova construcció que fa d’enllaç fins el tram superior, per on circulaven les vagonetes mineres només per efecte de la gravetat, a partir d’un enginyós sistema d’extracció del carbó. Des de Ripoll, podem arribar fins a Campdevànol on hi ha un altre tram de 4 km de via verda que ressegueix un antic camí Ral i Ramader.

La meca del Cubisme - Ceret
Capital de la cirera i del Vallespir. La ciutat ha estat lligada a molts pintors i escultors com Pablo Picasso, Manolo Hugué, Juan Gris o Georges Braque entre molts altres, els quals han donat fama mundial a la ciutat, que al seu torn s’ha guanyat la reputació de la meca del cubisme. Trobareu un recorregut per la ciutat i 18 plafons que us il·lustraran sobre la relació dels pintors, les seves obres i un lloc concret de la ciutat. Com no podia ser d’una altra manera, cal arrodonir aquest passeig de les arts plàstiques amb una visita al Museu d’Art Modern de Ceret.
Evidentment que el recorregut per la ciutat queda millorat per l’ampli patrimoni arquitectònic d’una ciutat plena d’història: les portes de França i d’Espanya (vestigis de les muralles de la ciutat), la font dels 9 Raigs, la casa del Patrimoni Françoise Claustre, el convent dels Caputxins, l’hospital i l’església de Sant Pere.

Camins de Ronda

Camí ramader de Campdevànol- Campdevànol - Gombrèn
La ruta del Ferro i del Carbó (Ripoll - Sant Joan de les Abadesses) s' allarga també des de Campdevànol fins a Gombrèn. De la població de Campdevànol surt l’antic camí ral i ramader, que ens permet gaudir de la natura a peu o amb bicicleta i ens acosta fàcilment a la popular font de Sant Eudald, a la font de Querol (una zona d’esbarjo situada en un paratge d’una gran bellesa i riquesa natural) i a l’església romànica de Sant Llorenç de Campdevànol.
En total, són uns quatre quilòmetres que es poden recórrer a peu o en bicicleta, en direcció a Gombrèn.

Els secrets de les Vies Verdes

Les Vies Verdes de Girona s’han convertit en alguna cosa més que un eix de comunicacions entre cinc comarques; és un eix d'interpretació del territori. El Consorci ha editat 3 guies de mà que permeten passejar en bicicleta o a peu pels camins que transiten entre secrets amagats des de la prehistòria i fins als nostres dies. Trobareu, in situ, senyals que us guiaran entre el passat i el present i us explicaran les històries des de múltiples dimensions a través de quatre temàtiques: Indrets de la identitat, Paisatges culturals, Camins de la natura o Història de la Terra i el seu llegat literari.

vies-verdes-logo

Més informació a: www.viesverdes.cat