Ruta del Carrilet 2

Girona - St. Feliu de Guíxols

La Ruta del Carrilet té un recorregut de 39,7 km, amb un pendent suau des de Girona fins a Sant Feliu de Guíxols (15 m), i assoleix el punt més alt a Cassà de la Selva (136 m). Seguint la ruta de l´antic tren de via estreta Girona-Sant Feliu, permet conèixer dues comarques –el Gironès i el Baix Empordà-– des de la conca del Ter fins a la vall del Ridaura, passant per la depressió de la Selva.

La peculiaritat del traçat del ferrocarril de Sant Feliu de Guíxols a Girona és la suavitat de pendents i revolts. El seu recorregut està format per una línia sinuosa matemàticament traçada sobre el territori. El paviment és d’un material granular del tipus sauló que queda molt integrat en la tipologia dels terrenys que travessa l’itinerari, encara que també hi hagi trams urbans en totes les poblacions per les quals transcorre.

Sortint de Girona, la ruta travessa en primer lloc la depressió de la Selva, caracteritzada per un paisatge en mosaic amb alternança de conreus i forests on els dies més clars podem gaudir d’una panoràmica extraordinària que abasta des dels contraforts més orientals dels Pirineus fins al Montseny, passant pels relleus en costa de la Serralada Transversal (el Far, Sant Roc, Rocacorba). La segona meitat del traçat discorre per la vall del Ridaura, que separa el massís de Cadiretes, al sud, del massís de les Gavarres i que, amb un suau desnivell, ens facilita l´arribada al mar just a Sant Feliu de Guíxols, població bressol del topònim “Costa Brava”, des de la qual es pot gaudir de magnífiques vistes.

Característiques

 Quilòmetres: 39,7 Km
Desnivell: 0,5%
Dificultat: Mínima
Paviment: Sauló compactat
Altitud Màxima: 136 m (Cassà de la Selva)
Altitud Mínima: 0 m (Sant Feliu de Guíxols)
Serveis: WC estacions, Centres BTT de Quart i de Castell d´Aro

Vies

Zones d'interès

CASTELL-PLATJA D´ARO
• Castell d´Aro: nucli medieval amb barri vell, església gòtica i castell de Benedormiens
• Platja d´Aro: ruïnes romanes de Pla de Palol, cases modernistes

ELS SECRETS DE LES VIES VERDES
• Descobriu les rutes seleccionades del mes.

GIRONA
• Catedral, Banys Àrabs, Call jueu i esglésies de Sant Pere de Galligants i Sant Nicolau.
• Museus d’Art, del Cinema, d’Història de la Ciutat, d’Arqueologia, de la Catedral i d’Història dels Jueus

LLAGOSTERA
• Itineraris pel barri vell i per la muralla

NATURA
• Les Gavarres
• Massís de l´Ardenya-Cadiretes

QUART
• Elaboració artesana de ceràmica

SANT FELIU DE GUÍXOLS
• Monestir benedictí del s. X, amb el Museu d´Història de la Ciutat; Porta Ferrada, d´estil romànic s. XI
• Museu de la Joguina
• Casino dels Nois i cases modernistes al llarg de la platja de Sant Pol

Els secrets de les Vies Verdes

Les Vies Verdes de Girona s’han convertit en alguna cosa més que un eix de comunicacions entre cinc comarques; és un eix d'interpretació del territori. El Consorci ha editat 3 guies de mà que permeten passejar en bicicleta o a peu pels camins que transiten entre secrets amagats des de la prehistòria i fins als nostres dies. Trobareu, in situ, senyals que us guiaran entre el passat i el present i us explicaran les històries des de múltiples dimensions a través de quatre temàtiques: Indrets de la identitat, Paisatges culturals, Camins de la natura o Història de la Terra i el seu llegat literari.

vies-verdes-logo

Més informació a: www.viesverdes.cat