Ruta del Ferro i del Carbó

Ripoll - St. Joan de les Abadesses – Ogassa

mapes-ruta-ferro-carbo-1

La Ruta del Ferro i del Carbó, en al·lusió a la important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa, ressegueix el trajecte que feia el tren antigament. Els 12 km de via han esdevingut un camí ideal per gaudir del passeig a peu o en bicicleta i per recordar-nos un passat industrial del qual avui som hereus. El tram Sant Joan de les Abadesses-Toralles funcionà fins al tancament de les mines, l'any 1967. El tram Sant Joan de les Abadesses-Ripoll, per la seva banda, es va mantenir en actiu fins a l'any del seu centenari, el 1980.

La ruta uneix Ripoll, a 682 metres d´altitud, amb Sant Joan de les Abadesses (775 m). Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació; el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l'1%. Aquest tram de la via comença al quilòmetre 9, just davant de l'edifici de l'antiga estació de Sant Joan de les Abadesses. Sortint de l'estació, a uns 300 metres, la via creua la carretera d'Ogassa i comença a ascendir suaument per la vall del Malatosca, un afluent del riu Ter que neix a la serra Cavallera. Cada vegada que travessem una carretera, un empedrat al paviment de la via i la bona senyalització de tot el recorregut ens posaran en alerta. A uns 500 metres de l'estació la via travessa un GR i, poc després, torna a creuar la carretera. El trajecte és plàcid i transcorre sense problemes fins a uns dos quilòmetres de Sant Joan, on es troba el carregador de Toralles que rebia el carbó procedent del ferrocarril miner d'Ogassa. Seguim per un tram de pujada i arribem a les mines de carbó d’Ogassa (975 m), a quatre quilòmetres justos de l'estació de Sant Joan de les Abadesses i a tretze quilòmetres de Ripoll.

A l'estació de Sant Joan de les Abadesses s’inicia el tram d’enllaç fins a Olot

Característiques

 Quilòmetres: 15 Km
Desnivell: 1%
Dificultat: Mínima
Paviment: Aglomerat asfàltic
Altitud Màxima: 777 m (St. Joan Abadesses)
Altitud Mínima: 682 m (Ripoll)
Serveis: WC estacions, Zona pícnic, Centre BTT Sant Joan de les Abadesses

Vies

Camí Ramader de Campdevànol

Aquesta ruta s'allarga també per Campdevànol fins a Gombrèn, que constitueixen 4 km d'aquests 15 km de la ruta, acostant-nos fàcilment a la popular font de Sant Eudald, la font de Querol, una zona d'esbarjo envoltada d'una gran bellesa i riquesa natural, i a l'església romànica de Sant Llorenç de Campdevànol.
mapes-enllaç-ramader

Tram d’enllaç: Sant Joan de les Abadesses - Olot

El tram de via verda que ens ha de dur de Sant Joan de les Abadesses a la Vall de Bianya no està acabat. Per això, donem una alternativa de recorregut: l'antiga carretera GI-521 que ens porta directament a Olot, passant pels colls de Sentigosa i Coubet.

Alternativa enllaç (22Km): Sant Joan de les Abadesses - Carretera de Sentigosa (GI-521) - Coll de Sentigosa -  Coll de Coubet - A-26 (antiga N-260) - Olot

mapes-enllaç-st-joan-de-les-abadesses-olot

Zones d'interès

CAMPDEVÀNOL

• Església parroquial de Sant Cristòfol
• Sant Llorenç de Campdevànol
• Font de Querol
• Font de Sant Eudald
• Sant Martí d’Armàncies
• Ermita de Sant Grau

NATURA
• Capçalera dels rius Ter i Freser, Vall de Núria i Vall de Camprodon

RIPOLL
• Monestir romànic de Santa Maria de Ripoll (s.XII): espectacular portalada, claustre i set absis
• Museu Etnològic

SANT JOAN DE LES ABADESSES
• Població medieval
• Monestir romànic del s. XIII, en el qual es custodia el Santíssim Misteri

OGASSA
• Població lligada a la mineria

Els secrets de les Vies Verdes

Les Vies Verdes de Girona s’han convertit en alguna cosa més que un eix de comunicacions entre cinc comarques; és un eix d'interpretació del territori. El Consorci ha editat 3 guies de mà que permeten passejar en bicicleta o a peu pels camins que transiten entre secrets amagats des de la prehistòria i fins als nostres dies. Trobareu, in situ, senyals que us guiaran entre el passat i el present i us explicaran les històries des de múltiples dimensions a través de quatre temàtiques: Indrets de la identitat, Paisatges culturals, Camins de la natura o Història de la Terra i el seu llegat literari.

vies-verdes-logo

Més informació a: www.viesverdes.cat